28 February 2011

S405 - i think i wanna marry you

salam

guess what? i had a kinda bad dream just now.a dream that i will be having a date with my romeo but he does not appear till the end of my dream.but sumting weird happen, which my all my close friends sending me sms to congrates me for my engagement and wishing me happy birthday.weird rite? im NOT engage yet and today is NOT my birthday.and WHERE is my romeo?

watever it is, after i wake up, i think i wanna marry you!

video

sekian, wsalam~

26 February 2011

S404 - alone


salam

i just hate the feeling of being ALONE here.especially when im facing with a big problem.i dunno how to handle it.i feel so miserable.and it will be more miserable when u call everyone, and no one answers ur call.

i dont know to who else can i tell my stories, to who else can i share my problem, to who else can i ask for opinion.i admit that until now i cant make decision on my own.

and the situation now is not the same as in malaysia.to overcome the miserable feeling, i cant simply go to McD and eat as much as i want, i cant straight away go to candy shop and buy all candies i like.

and the only thing that i can do is just

*
*
*
*
*

now, u know why i hate the feeling of being alone here.i really hate it.

sekian, wsalam~

S403 - emergency room

salam

lately, terlalu banyak pulak free time smpai xtaw nk buat ape.dah masak lame2 dkt dapur pon still ade mase lebih lagi, dah berehat2 kt atas katil pon still ade byk lagi mase lebih.

so, saya pon mghabiskn mase malam nie dgn tgk ER(emergency room) dkt youtube.frankly speaking, saya suke tgk suasana dkt hospital.saya pon xtaw nape saya minat bende mcm tue.tp, suke hati lah kn.sume org ade hak masing2 nk minat ape kan.hee~

rase rugi pulak tak amek medic dulu.tp, xkan nk drop BIS sekarang n smbung blaja medic pulak kowt.merase la dah umur almost 30 bru abes blaja.haha.

xpela.nanti saya nk kawen dgn doctor lah.bole ikut doctor pegi keje tiap2 hari.dpt tgk ER life, lg best!

oke la.nk cite tue je.

sekian,wsalam..

25 February 2011

S402

salam

disebabkn ade org pening sbb bace post panjang2.so, kali nie saya post pendek2 je.hari nie saya rase happy sbb dah abes final exam german.tp, saya juge rase sedey sbb laptop saya dah nazak.dah mmg xle nk bukak trus.die mmg mcm tue.kdg2 oke.kdg2 tak.stress kan? paling stress bile tgh buat coding, tibe2 die terOFF sendiri.haiya!

and the point is, saya rase sgt boring xde buat pape kt bilik.n skang nie saya kat lobby hostel.tgh surf internet kt sini.sobss!

sekian, wsalam.

post via Akedemihilfe's public PC

22 February 2011

S401 - snowing again

salam

hari nie snowing lagi.patut la rase happy je hari nie.wlpn dah lame kt sini, tp, smpai skang still rase excited tgk snow.haha

oke.tdi intro je.nie bru btol2 nk start story.disebabkn saya dah terime satu complaint sbb previous post ade gmbr je, xde cite pape, kali nie saya nk cite byk2.

setelah sekian lame tak pegi office, hari nie saya kembali berkhidmat utk TU Graz.wlpn beg dah sedia ada berat dgn buku2 german, tetap gigih bwk laptop sbb nk pegi download latest episode glee season 2 dkt office.haha.sgt tak ikhlas bwk laptop pegi office.haha.sbb kalo download dkt office, laju sikit sbb internet die superb! tp, sgt mgecewakn sbb bile nk start je download, rupe2nye office dah block website tue.pitams jap.penat je bwk laptop pegi office.b4 dis oke je download, dah selamat download 10 episode dah kt office, tibe2 je kali nie tak bole.sedey btol.mungkin office block website tue sejak diorg dpt kesan niat tidak baik ak nie kowt.sobs! so, disebabkn dah bwk laptop xkan nk tgk facebook je kn,tepakse lah berpura2 gigih bace code2 yg super-super banyak tue.

oke.setakat itu je kisah sedih die office.

seterusnye, cite pasal card2 kt sini.seronok sbb dpt buat byk card.haha.mmg hobby part tim saya collecting cards.ko hado? =P tp, ape yg sedeynye, sume card saya name ayah saya.sbb kt sini sume amek last name n last name saya ialah name ayah saya.secara tidak langsung nye, sume2 card nie mcm dah jadi card ayah.cume gmbr je gambar saya.n sume card nie gmbr yg same je kn.haha.very the boring.sgt takde variasi. =P




oke.BAWAG card tue card bank kt sini.ala2 mcm Bank Simpanan Nasional kalo kt msia, TU GRAZ card tue ialah student card saya kt sini.oke.im a student here.VORTEILS Card tue pulak, ialah card discount tuk train.so, kalo nk travel mane2 within austria using vorteils card nie, bole dpt discounts up to 50%.best kn? n ESN card ialah card tuk exchange student.xtaw lah nape saya dpt jugak, sedangkn saya bukanye exchange student pon.mybe sbb saya diconsider as student kowt.

next story ialah pasal status facebook.cite nie tak penting pon.haha.status facebook pon bole jadi satu issue kan.tdi saya chat dgn seorg kawan n die cite pasal die rase myampah sgt dgn status2 seseorg nie kt facebook.saya ape lagi, terus lah stalk facebook seseorg itu.haha.very the stalker berjaya.LOL!




bg saya lah, mmg la kt staus facebook tue die ckp "what's on your mind?", tp, jgn la tules bende2 yg rase bole buat org annoying.seperti "hari nie snowing lagi.boring lah asek snow je".haa.rase annoying kan.mmg lah itu pase yg ade dlm mind kite on that time, tp, xsume bende perlu bgtaw satu dunia kan?tp, kalo die mmg suke kalo suke org rase die annoying, xkesah lah kn.haha.

oke lah.tiu jela cite2 nye.nanti kalo ade gossip lagi, i bgtaw uols.
wah.dah lame tak drag.rindu kawan2 yutipi lah.

sekian, wsalam~

18 February 2011

S408 - happy day =)


salam

hari nie saya and aifa fafa rasa happy.mcm tiap2 hari happy je kn.haha.mesti lah.hari yg happy jela bru ade mood nk post blog.

kesimpulanye, hari2 b4 dis which are hari2 yg saya tak post pape kt blog nie, saya tak berapa happy lah.mmg tak happy pon.1st is sbb ade some people mess with me.sakit hati btol! 2nd reason is im not feeling well.sakit kepale sgt2.rase mcm perlukn doctor dgn kadar segera.haa.dpt bayangkn betapa sakitnye tyme tue.i wish i hv a private doctor.bile rase sakit je, call je doctor, doctor dtg tuk cure rase sakit tue.best kan?

oke lah.lupekn pasal hari yg tak brape happy tue.skang nk cite pasal bende yg happy.hari nie rasa happy sgt sbb bangun je tido, tgk kt luar tingkap."wow.cantiknye.its snowing!" kan saya penah ckp, everytimes it is snowing, i feel very happy.

*cantik kan?view from my room*

itu je nk cite.hari nie saya happy sbb snowing =)

sekian, wsalam~

13 February 2011

S406 - life in Graz

salam

ape kabar sume? hari nie saya rase happy.korang rase happy x?

btw, kat sini bru pkul4 pagi.awal gile kn bangun.nie sume gara2 ade org call awal2 pagi lah.disebabkn die call from malaysia, so, saya bole maafkn die. =) ingt senang ke ade org nk call.u make me feels like flying in the sky! hee~

btw, post kali nie bukanye nk cite pasal org call or pasal saya happy, tp, nk buat satu statement, besyukur lah kalo anda berada di Malaysia skang nie. nanti saya bgtaw korang nape reasons saya ckp mcm tue.so, xperlu la rase jeles or sedey kalo tak dpt belajar or intern kt overseas.mmg rase seronok bile dpt intern or blaja kt overseas, tp, susahpayah pon byk jugak.besides that, ade jugak best part duduk kt overseas.
kite cite part susahpayah hidup kt sini dulu lah.oke kan?

first reason, mesti lah pasal financial.mase mule2 dpt offer letter dulu, mmg rase excited.dpt EUR700 sebulan.kalo convert MYR dah almost 3000.kalo keje kt malaysia pon belum tentu bole dpt gaji mcm tue.kan?haha.tp, kt malaysia jela rase heaven, bile kt sini, rase besyukur lagi dpt MYR500 sebulan bersih dr dpt EUR700 yg kne tolak EUR256 tiap2 bulan utk duet hostel plus EUR40 sebulan utk duet transport.

haaa.cube korang kire tinggal bape je utk spend utk makanan.korang xde calculator ke?xpela.meh say kire kan.tinggal EUR404 utk makanan.kalo satu kotak icetee harga MYR1.16, kt sini harga EUR1.16.itu harga icetee paling murah kt sini lah.mmg kt sini sume cari makanan yg murah la.kdg2 rase sedey la sbb mcm tue.kalo sape yg dah kenal mcm mane saya spending kt malaysia, mesti faham nape saya rase sedey.mase first week smpai kt sini, sincerely tiap2 hari saya nanges, n one of the reason nape saya nanges ialah sbb stress xdpt beli ape yg saya nak.tp, itu lah hakikatnye.skang dah oke sket dah.everytimes shoping mesti ingt, BELI BARANG YANG PENTING SAHAJA.n skang tiap2 hari masak je.bru sedar rupe2nye best jugak memasak nie. kdg2 tue ade jugak rase malas nk masak n nk makan kt luar mcm kt malaysia,tp kt sini mane ade kedai2 murah mcm mamak tue,mane ade warung2 murah mcm kedai2 tepi jalan tue.so, biar jela hasrat tue terkubur smpai dah balik msia nanti.

itu belum tolak lagi duet nk berhooray2 kt sini.kalo sekali travel within Austria using cheapest train ticket at least EUR100.tp, kalo dpt dtg sini, n tak becadang nk pegi travel mane2, mmg heaven lah dgn EUR700 tue.kirenye, sponsor xde la kejam sgt bg sume student2 die merana kt overseas nie.well, back in malaysia, p*tron@s used to be the best sponsor.kan?kt malaysia jela best sponsor, kt sini tak kowt.sbb sponsor bru je bg news yg mengecewakan. T__T down kejap utk beberapa jam.nk taw ape bad news tue? kalo xnak taw, trus proceed next paragraph, kalo nk taw, teruskn membace.oke.emm.diorg bgtaw next allowance masuk early april.mksudnye, allowance utk march, dpt early april.ade rase nk pitam x?tepakse lah duduk kt Graz tanpe allowance selame sebulan which means kne bayar duet hostel, transport, makanan, etc, etc gune duet sendiri.what to do.tepakse lah pasrah je =(

oke lah.panjang pulak post pasal financial.tp, basicly mcm tue lah.in todays world, everything needs money kan? tp, ade hikmahnye jugak dpt dtg sini, kt sini bru lah saya belajar tuk save money.xde simply2 shoping mcm kt malaysia,"eh, cantik lah beg nie" or "eh, cantik lah baju nie" n then terus amek beg/baju tue n bayar kt counter.no nehi hei.mase first week kt sini tiap2 hari pegi ZARA, pegi H&M.mmg seminggu tue terus shopping beberapa baju la.mase tue tak sedar sgt betapa pentingnye saving bile kt overseas nie.skang dah sedar lah.sbb kalo duet takde, bukanye bole lari balik rumah mcm tue je, bukanye bole simply telefon ayah suro masukan duet.whatever happen u have to face it alone.wlpn teringin sgt2 sumting tue, tepakse tahan nafsu.kn bagus kalo saya dah ade perasaan nk saving nie since dulu lah, mesti dah byk saving. hee~

skang nk cite pasal part experince hidup kt sini sebagai perempuan melayu n Islam.so far, kt dkt bumi Graz nie ade 6 org je melayu.saya n kawan2 yg buat intern kt sini ade 5 org n lagi sorang ialah kak Hayati.husband die keje kt sini.so, kesimpulanye, perempuan Melayu Islam yg belum berkahwin, saya sorang jela .kalo pegi mane2, susa la nk jumpe org yg pakai tudung.tmbh2 pulak, parti politik yg menang pilihan raya kt graz bru2 nie ialah parti politik yg ala2 menentang islam.so,kne jage diri lah kt sini.tak tibe2 nk free hair pulak sbb takot org serang saya?haa.that is impossible.

n pasal sembahyang pulak, skang nie jarak antara satu2 waktu tue dah dekat je.so, kne sgt alert lah dgn mase.nanti telepas waktu smbhyg pulak.xbaek lah kan.penah je tgh miting dgn professor n projectmates yg laen, kne mintak excuse jap sbb nk smbhyg.penah je tgh2 buat coding dgn partner, kne mintak excuse jap sbb nk pegi smbhyg.naseb baek la diorg kt sini baek je n hormat agame laen.alhamdullilah.so far, xde lagi la smpai tepakse qada sembhyg sbb2 hal keje nie.harap2 dapat kekalkn mcm nie smpai abes intern la.itu bru pasal waktu sembahyang, kalo becakap pasal tempat sembahyang pulak, saya dah penah sembhyang dlm train, dlm bus, dlm fitting room, kt balkoni Operahouse.mule2 tue xsuke jugak, tp, what to do.bukanye bole senang2 nk jumpe surau or masjid kt tepi2 jalan.

n nk ckp pasal makanan lagi sekali.haha.mmg best ckp pasal makanan.tp, ape yg tak best nye ialah sbb tak le mkn.sbb mcD kt sini tak halal, burger king kt sini tak halal.oke.tipu lah kalo sume xle makan.ade je yg bole mkn mcm french fries, fish burger.tp, kao nk demand2 nk whooper ke, mmg dah balik malaysia nanti lah bru dpt makan.sobs!

wah.dah panjang rupenye post nie.cepat ckp tahniah dkt diri sendiri sbb dah bejaya bace smpai sini.

saya buat iklan jap.supaya korang rase terhibur sikit.haha.


*haa.nie lah rumate baru saya.mr panda.saya amek die mase pegi zoo dkt Vienna hari tue.muke die mcm boring je kan.mmg die dah boring pon.tiap2 hari tgk muke saya je.kalo sebelum nie die ade byk kawan kt zoo tue.xpelah.what ever happen, we face it together kn mr panda.sweet*

iklan dah abes.nk smbung satu je lagi paragraph.i promise this one will be the last one.cite pasal how much i miss my friends back in malaysia.i miss all my friends,my housemates, my coursemates.naseb baek still ade kwn2 malaysians kt yg sgt sporting n best.kterog selalu berparty utk mengisi mase lapang.haha.kt sini, internet is my bestfriend.kalo boring2, internet bole buat saya happy.blog-walking, fb-walking.haha.yela.kalo boring, mane bole lepak2 dgn hosemate kt kedai mamak mcm kt malaysia.kalo rase stress dgn keje, bukanye bole pegi tgk sunrise dgn coursemate kt cameron mcm last year.

oke lah.next time cite post saya cite pasal ape bende yg happy kt sini.

btw,so far, i have change a lot.thank God for sending me here =)

sekian, wsalam~

11 February 2011

S405 - daily life

Salam

dah seminggu rasenye tak update blog.so, korang sume dah dpt bayangkn betapa busy nye kehidupan seharian saya.haha.kalo before this tersanggat lah TAK busy smpai tak taw nk buat ape.skang tersgt lah busy smpai tak taw nk buat ape dulu sbb byk sgt bende kne buat. =(

pkul830 pagi dh stat bejalan dr hostel utk pegi class german.jauh jugak tempatnye.kne jalan selama 15minutes jugak la b4 smpai situ.then, bile dah stat blaja german, kdg2 rase lost jugak mase tgh2 blaja tue.tgk jam, bru pkul10 pagi.class abes pkul1215.down kan? lame lagi nk abes class.tp, class nie best je.sbb teacher tue pandai belakon, n rase mcm blaja kt tadika.haha.tp, wlpn best mcm mane pon, still ade jugak rase penat tue.

lepas dah abes class, kne pegi ofis pulak.bygkn la dah penat men"digest" ilmu2 german tue, pegi ofis kne "digest" coidng2 lagi.bole pitam weyh.duduk kt ofis smpai pkul5 ptg.n sejak smpai ofis smpai pkul5 ptg tue lah saya tepakse duduk dpn pc yg besar tue.edit2 code.kalo dulu, tyme ofis bole lagi nk fikir2 weekend nie nk pegi jalan2 kat mane, tp, skang mmg dah takde mase nk fikir2 sume tue,very the workholic kan.haigoo.

plus,tkot jugak nk buat keje laen.sbb dah pernah TERkantoi dgn SV.mase tgh2 kusyuk usha boots dkt website **@rks, tibe SV dtg n terus tnye tgh buat ape.so, senyum jela.haha.lepas tue, terus bertaubat.tyme ofis, buat keje berkaitan je. =P

oke.abes cite pasal ofis.

dah anes keje kt ofis, still kne fikir lagi.wah.sejak2 intern nie, mmg byk befikir kn.tp, skang kne fikir mlm nie nk masak ape tuk dinner.brg2 cukup tak utk masak.smpai je bilik, kne prepare2 brg tuk masak lagi.haish.mmg penat lah.tgh2 potong bawang pon bole rase nk tetido.ko hado?

tibe2 rase mcm tak sanggup rasenye nk fikir mase depan.penat2 balik keje, kne masak lagi.bole pitam lah jawabnye.

dah abes fikir pasal masak, kne fikir pasal homework german tue pulak.still gune otak lagi.fuhh~

pkul10 mlm trus tido!mmg tak mampu nk betahan dah.

oke la.nk buat homework pulak.

sekian, wsalam =)

06 February 2011

S404 - vienna & bratislava

salam

Day 1 : Vienna
Betolak from Graz pkul9 pagi and kami smpai vienna dlm pkul2 ptg.agak lame sbb naek regional tren.tp, best sbb dpt naek double-decker train.

mule2 pegi tourist information centre utk chek attraction places dkt vienna.after that plan trip for the whole 2 days kt vienna.tempat petama skali kami pegi Giant Ferris Wheel.ala2 mcm eye of malaysia, tp, lagi besar dr eye of malaysia.n bile smpai kt peak point, mmg bole nk view vienna tyme mlm.mmg sgt cantik =)




Day 2: Vienna
mule2 pegi jalan2 dkt Schonbrunn park.kt situ ada Imperial Palace.kt sini kami ambil2 gmbr je.then saya pegi Tiergarten(Z00) n terase sgt excited nk pegi zoo sbb nk tgk panda.best gile sbb dpt tgk gmbr with my own eyes for the first time =)








after that, pegi Malaysia Embassy tuk inform kami ade kt Austria.kejap je kt sane sbb lepas tue nk smbung jalan2 kt area Old Town.jalan2 kt area Old Town mmg best sbb byk shoping complex.kedai2 die lebey kurang same je dgn dkt Graz, cume lagi byk choice.

Day 3:Bratislava
Kami betolak from Vienna pkul9 pagi.smpai Bratislava pkul10 pagi.first time smpai tren station Bratislava, mmg sgt dissapointed.rase mcm dah smpai dkt India, cume xde org India je.sbb train station die sgt kotor.mmg trus xde mood nk pegi jalan2.



tp, nasib baek dkt Old Town die agak oke lah.Kejap je jalan2 area Old Town, after that trus pegi shopping comple n shoping.haha.mcm no use je peg Bratislava. this will definately be my first n last going to Bratislava.

pkul5 ptg amek tren balik Vienna, n pkul8 mlm amek tren balik Graz.wlpn sebest mane pon dkt Vienna, still Graz is the best.

I love Graz =)

oke la.sekian, wsalam.

01 February 2011

S403 - workplace


salam

in malaysia, today is february.but, here, today is still january. =(

oke lah.xpenting pon february or january.yg penting nk cite pasal tempat keje.nie tempat keje saya.tempat keje korang macam mane pulak?

ade satu PC yg besar, satu laptop dell yg sudah tua, n satu galaxy tab.galaxy tab tue bukan saya beli sendiri, tp, institute saya yg kaya nie bg pinjam smpai habes intern.sbb kteorg kne buat project gune Android.so, senang sket lah kalo ade Android.n pasal PC yg super besar tue, saya pon xfaham utk ape.mybe in future PC tue akan berguna kowt.haha.

oke.itu jelah nk cite pasal workplace.haha.

btw, saya bru je dpt contact one of my friends kt Cairo.die cite everything yg terjadi kt sane.die ckp mmg xpernah terlintas dlm fikiran dia sume bende2 nie akan terjadi.semoga sume Malaysian yg masih die Egypt selamat n semoga Egypt kembali aman seperti sedia kala.amin~

sekian, wsalam~