31 December 2013

S596 - Colmar Tropicale.again.

Salam,

I went to Colmar Tropicale again. And this would be the 3rd time i been here. Yes, i love Colmar Tropicale very much! 

We went to Japanese Village. Eventho i already been here few times, but I this is my first time visiting this unique village because my last two trips here were last-minute trip and unfortunately all the attraction places already closed by the time we arrived here.

This village were built for visitors to have a feel of being in Japan. Obviously. Visitors can try on Japanese traditional clothes and take photos around the village areas. On my way to Bukit Tinggi, I already have in mind to have this so called Being-in-Japan moments; wearing Japanese traditional clothes, taking pictures around the village etc etc. 

But I only end-up taking my own picture without the Kimono around the village. The village is nice, occupied with Japanese house, Japanese spa house, Japanese garden and all about Japanese lah.





After that, we went to the main Colmar Tropicale area. Since we did not plan to have any meal here, we spent our time painting this star-shape ceramic. To be honest, im not that good in colouring. I can put on colours, but i cant be more creative in colouring such as putting the colour in tones. Luckily my friend willing to help me to colour this plain star into a beautiful star!


Then we went up to the view tower.
*This is the view of the Colmar Tropicale*

*This is the view of the country-side*

Till then. 

Thank you.


01 December 2013

S595 - Vietnam

Salam,

Greetings from Ho Chi Minh!


My family and I went to Ho Chi Minh last weekend. Five of us went there for just three days, we stayed at Hoang Hai Long Hotel and we only planned to shop lots of cotton from Ben Thanh Market. Simple je kan our holiday itinerary dekat Ho Chin Minh ini :)

We took the first flight from Kuala Lumpur and arrived Vietnam around 10.30 am. We took airport taxi to our hotel which cost us USD12 for a 7-seater car. It took us around 30 minutes to reach the hotel from airport. Luckily, we passed by Ben Thanh Market on our way to the hotel. Terus cepat-cepat halal jalan sebab dah set mind nk pegi shopping cotton right after check-in hotel.

And after check-in at our hotel, we walked to the market. The market is not that far from our hotel; just around 10-minutes walking distance. Okay lah kan. Dapat berjalan sambil mengenali Ho Chi Minh city.
 *Street-stall*

The environment is kinda same with Thailand. The traffic here is so so so busy with so so so many scooter. But don't be afraid to use the zebra-crossing, they won't hit us or even horn us. For this part, I really respect their attitude. 

Taaa daaa. This is how Ben Thant Market looks like. Ala-ala macam Padang Besar aje.

Once we enter the market, our eyes busy searching for section selling cotton. We met a kind man while searching for the cotton and he share with us where to buy cotton and the normal price for 3.5 meter cotton should be only plus minus MYR24, not more than that. Cause the seller tend to put higher price when they know we are tourist. 

This is how the cotton rack looks like. Banyak sangat cotton untuk dipilih kan? Rambang mata nak pilih. My mom end up buying more than 15 designs for our family. Btw, our family are really cotton-fan. All of our kurung are only from cotton. Thats the reason why our main reason coming to Vietnam is to buy cotton, and don't bother to visit any Vietnam historical places.





Besides clothes, there are also local food stall, fruit stall and lot of souvenirs. I recommend tourist to buy souvenirs here as the price is much much cheaper than the night market.

After spending about 2 hours in the market, choosing cotton, we decided to have some rest in the hotel. And went to the night market around 8pm. The night market is just beside the Ben Thant market. Basically, barang-barang yang dijual di night market is the same as what been sold in the Ben Thant market. Just the variety is not that much sebab night market tidal lah sebesar Ben Thant market.


The sticky-rice; so colourful. Different colour with different flavour.


 *I feel like having a picture of me wearing this Vietnamese hat is a-must in Vietnam.hihi*

*Enjoying fresh coconut with just MYR3.00*

Since we had accomplish our main goal to shop cotton at Ben Thant market, we decided to join a half-day tour to Cu Chi tunnel on the next day. The tour cost us USD20 per person including lunch. We stopped at Handicapped Craft centre. I personally watch how these handicapped craft the souvenir from scratch. They actually made it from left-over egg shell and sea-shell. Sangat creative!

I have video on how they make this in instagram; step by step.  Being me, always busy taking pictures and videos how they make the people figure, how they cut the seashell into flowery shape, and how they coloured the picture. Such a new experiences! And one of the worked secretly gave a heart-shape seashell. This heart-shape seashell would be the most memorable souvenir from Vietnam :)

We continue another 45 minutes journey to Cu Chi Tunnel. A real place where Vietnamese having war and how they survived from American. Cu Chi Tunnel is a under-ground tunnel, a very small three-storey tunnel. This tunnel is around 200 km long and equipped with kitchen, dining area, meeting area, labor room. I experience how does the real tunnel really looks like.


This is the entrance of the real tunnel, just as small as my size and i can't even stand inside the tunnel. I need to crawl all the way until the next exit door. Plus I need to bright along torch light as there is no light in this real tunnel.

This is the Cu Chi tunnel area. My dad told us the day before, "Keadaan di Cu Chi tunnel tue madam dusun dekat kampung", and we are like, "Biar betul ayah ni". Haha. The fact is, Cu Chi tunnel area is really like a dusun.
 *My mom and me at the Cu Chi tunnel area*

Besides having adventerous experiences crawling in the real tunnel, I also experiences shooting there.  It cost me around USD17 for 10 bullet.   

There also demonstrate how Vietnamese make food during war. This is rice paper. 


They are made slippers out of used tyres.

If you realise, i keep on repeating "real tunnel" kan when talking about the tunnel? Because there are part of this tunnel been modified for tourism purpose. They widen the pathways a bit to accommodate tourist with bigger-body size. 

This is the entrance of the "tunnel for tourist"

And this time I went again into the tunnel with little brother and sister. This is the inside look of the tunnel.

Visiting this tunnel is the last stop for this Cu Chi tunnel tour. We heads back to the city right after that and stop by the War Museum. Dari pagi hingga ke petang, melawat dan menghayati benda-benda berkaitan sejarah Vietnam je. Hihi

On our way to the museum, my little brother had a try on this thing. Tak tahu lah ape benda ini dipanggil, tetapi semua peniaga jalanan di sini memang akan bawak benda ini untuk berniaga. Berat woooo.


During our last day in Vietnam, we spend our early day in the market again, buying cotton again and souvenir for relatives in Malaysia. My dad bought Vietnam coffee for friends and families. The 
coffee really taste good! 

And I had Vietname Pho for breakfast. Okay - okay je. Rasa sama macam bihun sup je.


Then we took a car to airport as our flight back to Malaysia is in the afternoon. That all for our three-days moments in Vietnam :)

Advise for Muslim: 
I recommended you to stay at Saigon Pink hotel which is just 3-minutes walking distance to the Ben Thant Market and you can easily-find many halal restaurant along the road nearby Saigon Pink hotel and there are travel tour to Cu Chi tunnel or Mekong river at Basirah restaurant which lunch provided together with the tour package. 

Thank you.


05 November 2013

S594 - KL Bird Park

 salam

Lawatan ke KL Bird Park merupakan salah satu hadiah birthday saya tahun ini. unique jugak hadiah yang intangible seperti ini dan sudah pasti dapat membuat si penerima hadiah berasa happy. Tiap-tiap hari nampak bangunan nampak pencakar langit aje, nampak shoping mall aje, bosan jugak kan. Jadi park-park seperti ini aje lah alam semulajadi yang masih wujud di tengah-tengah kotaraya Kuala Lumpur ini.

Ini ialah bird yang pertama says nampak selepas mask entrance bird park ini. Dah tak ingat pula ape nama bird ini. This bird is born to be a model mungkin.


Burung comel yang saya rasa unik. Tak mungkin dapat bejumpa burung secomel ini di kampung-kampung

Haaa peacock! Haruslah perlu ada gambar dengan peacock kerana peacock ini rare. Peacock ialah bukan lah sejenis burung yang sesuka hati bejalan di tengah-tengah taman klcc secara terbuka, dengan keadaan ekor nye dikembangkan seperti ini. Dan dapat berada dalam sekeping gambar dengan keadaan ekor peacock terbuka sebegini adalah sangat awesome!


Walaupun dah bejaya bertegur sapa dengan peacock, hati saya masih terasa seperti something missing selagi tidak berjumpa Parrots.

Ini lah treat untuk bagi parrots datang dekat kita. Pegang je susu ini, pasti parrots datang secara beramai-ramai nak berkawan dengan kita. Memilih kan diorg ni? Haishh~


To be honest, impian saya ke Bird Park ini ialah untuk begambar dengan Parrots. Okay, selepas begambar dengan Parrots, baru boleh balik rumah dengan senang hati :) Saya memang begitu. Ke mana-mana saya pergi, pasti perlu buat sesuatu yang memorable.

Haa banyak sangat parrots, sampai saya pulak yang takut


Begitu lah kisah KL Bird Park.

Sekian, terima kasih.

21 September 2013

S593 - Birthday

salam

21 September 2013

Ini birthday saya.

Memandangkan tahun ini birthday saya pada weekend, saya dah plan dan inform family, saya nak celebrate birthday dekat rumah. Fefeeling nak buat party besar-besaran gitu. Nasib tidak menyebelahi saya, kebetulan pulak weekend tue family saya semua nya demam. So sad kan? Walau bagaimana pun, hajat nak celebrate birthday di rumah perlu diteruskan, jadi pada hari tersebut, saya dengan gigih nya pegi kedai kek dan beli kek untuk diri sendiri. Haha. Dan malam itu kami dinner di sebuah kedai favourite saya di negara jiran. Mungkin sebab ayah saya besimpati kut dengan kegigihan saya membeli kek untuk diri sendiri siang tadi.

Itu lah. Bila dah besar ni, haruslah dah tak ade birthday party yang meriah-meriah dengan balloons dan sebagainya itu. Suprisingly, birthday tahun ini saya dapat hadiah yang sangat extravaganza! 

Puss atau nama panjangnya Pussie Cat Doll dan puzzle sesame street dan hello kitty ini hadiah from Amad. Fyi, Puss ini sangat besar dan lemah lembut. Lebih besar dari kucing sebenar.

Cermin Hello Kitty ini pula hadiah drpd Ainul Aliah. Cute kan? Sengaja je nak matching kan dgn lip balm Hello Kitty. Fefeeling hard fan Hello Kitty. Haha

Ini pula hadiah from Lilos. Thank u lilos. Wangi bilik kita dengan perfume lavender ini. Perfume lavender ini package sekali dengan little teddy ini. Sooo girly kan?

Oh ya, ini pula hadiah drpd kak ob. Untuk pengetahuan semua, kak ob sangat pandai buat bracelet. Dan bracelet ini custom-made. Sangat cantik! Kite suka.

Sewing kit Cath Kidston ini pula drpd Rose. Senang utk dibawa bersama tyme travel katenye. Wlpn ak dah banyak sewing kit, tetap sewing kit Cath Kidston akan menjadi yang teristimewa. =)


Oh ya, selain drpd barang-barang, saya ade jugak mendapat hadiah ticket ke bird park sebagai hadiah harijadi. Lain dr yg lain kan? Haruslah hadiah yang pelik seperti ini akan di ingati selalu. Menarik juga Bird Park ini. Nanti saya share cerita di Bird Park.

Okay. Itu lah kisah birthday saya tahun ini. Terima kasih juga kepada rakan-rakan yang menberi ucapan birthday samada secara verbal ataupum secara bertulis di whatsapp, ataupun hanya sekadar ingat birthday saya pun dah dikira okay.

Sekian, terima kasih.

17 September 2013

S592 - Fraser's Hill

salam

Selamat Hari Malaysia! 

Pasti semua orang pun tertunggu-tunggu hari ini sebab hari ini cuti. Public holiday boleh di senarai kan sebagai salah satu perkara yang sangat saya yang tidak berapa gemar dengan perkerjaan di office nanti kan. Kebetulan pula public holiday ini pada hari isnin, secara tidak langsung, weekend akan menjadi lebih meriah sebab cuti tiga hari. 

Oleh itu, saya dan kawan saya bercadang untuk menikmati weekend yang panjang ini dengan bersuka ria. Hanya kami berdua.

Pada hari Sabtu malam, kami ke Muara Ikan Bakar, Port Klang. Perjalanan ke sana lebih kurang sejam dari Taman Melati. Agak gigih lah cari ikan bakar sejauh itu kan? Tapi berbaloi je sebab kedai ini best walaupun banyak kali jugak sesat sebelum sampai ke destinasi. Kami order ikan masak 3 rasa, sotong goreng tepung, tomyam. Sejujur nya, untuk makan berdua, sangat banyak ye. Rase nak nanges nak habiskan makanan itu. Meriah lah dinner di situ. Nanti boleh ajak kawan-kawan yang lain ke sini juga.

Okay. Itu kisah dinner di Port Klang. 

Ke-esokan nya, kami ke Bukit Fraser. Ini merupakan kali pertama saya ke Bukit Fraser, begitu juga dengan kawan saya. Saya memang suka ke tempat-tempat yang tinggi dan sejuk sebegini. Fefeeling bercuti di luar negara. Perjalanan ke sana lebih kurang 2 jam. Sangat lama kan? 

Oleh kerana ini pertama kali ke sana, tak pernah sangka lah di Bukit Fraser tak ade stesen minyak dan mesin atm. Kami pun secara senang hati nya tidak lah withdraw duit dan isi minyak secara penuh sebelum naik ke sana. Dan sesampai di atas tue, tepaksa redha jelah dengan keadaan duit yang tidak berapa banyak, dan minyak kereta yang tinggal aje.

Ini Clock Tower Bukit Fraser, mungkin juga boleh di anggap mercu tanda Bukit Fraser. Setelah merempuh perjalan yang beliku-liku dan mencabar untuk naik ke puncak bukit ini, jika dah nampak clock tower ini, maksudnye dah sampai puncak bukit fraser. "Yeay! Dah sampai." Ini lah perasaan saya semasa nampak clock tower ini.


Kami sampai di Bukit Fraser around 12 tengah hari. Lunch dulu sebab sangat lapar. Harga makanan okay je, cukup lah nak bayar lunch tue guna duit lebihan makan di Port Klang malam sebelum nya itu. Sangat pathetic kan?  Dan di tepi restoran Mimi Strawberi itu ialah golf  course. Cantik kan view dia, macam dekat overseas pulak. 
                                         

Selepas lunch, kami mula lah tour around bukit fraser tue. Tidak lah banyak sangat pun tempat yang boleh dilawati. Tempat pertama ialan Allan's Water, which is sebuah tasik yang pelancong boleh naik bot-yang-kena-kayuh-sendiri untuk round-round area tasik ini. Ade jugak water bouncing ball; saya teringin nak try bouncing ball itu, tetapi melihat keadaan yang kanak-kanak aje enjoy bouncing ball itu, malu lah nak queue untuk try bouncing ball itu. 

Then kami jalan area tasik itu. Perasaan seperti jungle-trekking, macam masuk hutan simpan. Ini lah keadaan sekitar tasik Allan tersebut. Ada taman bunga secara kecil-kecilan juga. Cantik-cantik bunga di sini, mungkin factor suhu yang agak sejuk menyebabkan bunga jadi cantik.




Bersebelahan Allan's water tue ade flower nursery. Tetapi tidak ada ape yang menarik sangat melainkan sebiji strawberi ini. Sebab sebiji ini je yang bertukar jadi color merad, yang lain masih color hijau.

Selepas itu kami ke tempat horse riding. Bayaran untuk satu round ini RM5 je. Murah kan. Mesti lah saya nak try. Tetapi tidak lah kita boleh ride kuda itu secara sendirian berhad. Ade tuan kuda tue akan tarik kuda itu dan sambil itu kita boleh fefeeling menuggang kuda itu. Simple kan. Yang penting boleh posing atas kuda. Itu sudah cukup untuk membuatkan percutian hujung minggu saya lebih bermakna. Thank you kawan saya sebab rela je tunggu saya enjoying moment di atas kuda. 


Dan itu je lah tempat-tempat yang boleh di lawati di Bukit Fraser. Percutian satu hari sudah cukup untuk kenal apa itu Bukit Fraser.

On the way pulang ke rumah, kami dinner di Alamanda, Putrajaya. Dan kebetulan pula ada international fireworks competition. Harus lah nak tengok jugak fireworks itu walaupun terpaksa berdiri dekat fly-over putrajaya. Sangat ramai penonton fireworks malam itu.

video

Begitulah kisah weekend kami. Berakhir dengan persembahan fireworks. Sangat meriah ye.

I had a great, happy and meaningful weekend. Thank you kawan saya =)


Sekian, terima kasih.