02 February 2015

S615 - Kafe Senandung Langkawi

Salam

Gerabak Kafe Senandung Langkawi, 7:17pm

Senandung Langkawi ialah nama train dari Hatyai ke Kuala Lumpur. Tertanya-tanya juga mengapa train ini diberi nama Senandung Langkawi, mungkin kerana kebanyakan penumpang train ini ialah pelancong Langkawi. Semudah itu sahaja saya membuat andaian..

Im on my way back to Kuala Lumpur. Train telah menjadi transport kegemaran saya, eventho train akan consume almost 12 hours to reach Kuala Lumpur.


Saya akan habiskan the first one hour dekat kafe ini. Sambil menikmati teh ais mahal yang dijual di kafe ini. Saya sengaja beli teh ais supaya saya dapat duduk di kafe ini secara legal.

Pasa musim cuti panjang seperti hari ini, kebanyakan penumpang train ini ialah family, dan secara tidak langsung train ini akan membawa tema kekeluargaan. Kafe pun akan menjadi crowded akibat parents yang sibuk membeli dinner. Kanak-kanak juga kelihatan overly excited dan asyik tanya; What is the next station and bila nk sampai KL? Jika di gerabak penumpang pula, kanak-kanak akan excited naik-turun tangga katil train. Kesimpulanya, kanak-kanak lah golongan yang paling gembira di atas train.

Pada hujung minggu yang biasa pula, train akan menjadi sedikit boring. Hanya pemandangan sunset dan sawah padi menemani saya di kafe train ini. 

Apabila teh ais sudah habis, itu petanda sama perlu kembali ke gerabak penumpang. Mungkin penumpang lain memerlukan seat di kafe untuk menikmati teh ais mereka.

Sekian.

Terima kasih.


No comments: